Overslaan naar inhoud

Zoyschavuyt Whisky​​

In 2028 viert Soest zijn 1000-jarig bestaan — een bijzondere mijlpaal die om een speciale gebeurtenis vraagt. Daarom hebben Lions Club Eemland en Stokerij Soestdijk de handen ineengeslagen voor een primeur: Zoyschavuyt, de allereerste whisky uit Soest. 

Zoyschavuyt - ineffable good whisky - is een initiatief van Lions Club Eemland waarvoor Stokerij Soestdijk de newmake stookt. De whisky is exclusief verkrijgbaar via Lions Club Eemland.

Dit unieke en ambachtelijke project is bedoeld om de opbrengsten te investeren in maatschappelijke initiatieven binnen Soest.

De rogge oogst

Eind augustus 2025 is de rogge geoogst op de Soester Eng – het oudste stukje landbouwgrond van Soest, waar al eeuwenlang rogge wordt verbouwd. Samen met boer Pieter is alle rogge van het land gehaald.

Molen werk

Na de oogst is het graan schoongemaakt om torretjes en steentjes eruit te halen. Zo kan korenmolen De Windhond het graan verwerken. Het graan wordt geschroot - dat is grof malen - op de wind of met het elektrische maalkoppel.

Het stoken

Na het schroten van de rogge begint het echte werk. In deze video nemen we je stap voor stap mee door het productieproces van een graandistillaat: van maischen en fermenteren tot de ruwstook en fijnstook. Ontdek hoe deze traditionele methoden samenkomen in een krachtige en aromatische new make spirit.

Zoyschavuyt Taste Panel

Het Zoyschavuyt Proefpanel heeft de smaken beoordeeld. Op basis van de newmake hout test, is er een keuze gemaakt voor het type eiken dat gebruikt zal worden voor de rijpingsvaten. Hier is een blik achter de schermen van het proefpanel.

 Certificaat kopen

Als je meer wilt weten of geïnteresseerd bent in het kopen van een Zoyschavuyt whisky certificaat, neem dan gerust contact op met de Lions Club Eemland. Zij voorzien je van alle benodigde informatie. 

Meer info via Lions Club Eemland

Stokerij Soestdijk

Ben je 18 jaar of ouder?